Hvorfor er jeg ikke “rigtig” dansker endnu?


Hvem har dansk statsborgerskab? Får man som individ i Danmark ikke automatisk et dansk statsborgerskab? Hvordan er det at komme til Danmark og hvordan er processen om at få dansk statsborgerskab set fra synsvinklen fra et individ, der står i situationen?

Hvem har dansk statsborgerskab?
Hvem har dansk statsborgerskab?

Desange var knap ti år, da hun kom til Danmark sammen med sin mor og sine fem søskende. De var det, man kalder for kvoteflygtninge,

Historien bag…

Desange har sagt ja til at svare på nogle spørgsmål omkring det at komme til Danmark og det med først at blive “rigtig” dansker, når man får det danske statsborgerskab.

– Hvor gammel var du, da du kom til Danmark?

“Jeg var 9 år, da jeg kom til Danmark og 3 måneder efter vores ankomst, fyldte jeg 10 år.”

– Hvem kom du til Danmark med?

“Jeg er kommet til Danmark med min mor og fem søskende.”

– Hvordan tog “Danmark” imod dig?

“Min familie er det, man kalder for kvoteflygtninge, det vil sige, at min mor på en eller anden måde har fået tilbuddet om at komme til Danmark, efter at have søgt mulighed til at flytte til et nyt land på grund af nogle personlige årsager, så Danmark havde betalt vores fly, og da vi ankom, stod der en lejlighed klar til os.
Jeg har altid synes, at vi blev taget godt imod, vi fik en kontaktperson, som var gift med en afrikaner, som havde børn på nogenlunde vores alder, de havde samme modersmål som os, så det hjalp og gjorde meget for at vi følte os trygge.

Udover det, så da vi startede i skole, blev vi ikke kastet i vores almindelige klasser med det samme, men vi blev undervist med vores søskende, hvor vi lærte at kommunikere nogenlunde, med få ord, og når det så var frokost pause, kom en fra hver vores klasser og hentede os, hvor vi spiste vores madpakker med vores klasser, og holdt frikvarter med dem, det betyder meget, at vi ikke blev kastet i en klasse, og så bare skulle integreres, men at vi gjorde det i en rolig tempo.

Vi fik støtte og hjælp til mange ting, min mor stod alene med seks børn og det var en kæmpe omvæltning for hende at stå der med seks børn i et fremmede land, så det gjorde det nemmere for hende, at hun fik en veninde med det samme, vi ankom, som forstod den kultur, hun kom fra og støttede hende.”

Har du nogensinde søgt om at få dansk statsborgerskab eller startet processen for at få det?

“Jeg har ikke søgt om dansk statsborgerskab, fordi man først skal søge om permanent opholdstilladelse, hvor man efter skal have haft det i 3-4 år mener jeg, jeg kan ikke helt huske, hvornår jeg fik min permanente opholdstilladelse, men derefter kan man søge om statsborgerskab og det faktisk først sidst på året i år, at jeg har ret til at søge om statsborgerskab.”

– Er du glad for at du lige præcis kom til Danmark frem for andre lande?

“Jeg er så taknemlig for at det blev Danmark, vi flyttede til, vi stod faktisk og skulle i virkeligheden at flytte til Canada, men min mor havde spurgt om Danmark, uden overhoved at vide hvilket land det var, hun havde bare set det på verdenskortet, og de troet, at hun ville til Danmark, det er lidt sjovt.“

– Hvad synes du om hele debatten om at få dansk statsborgerskab?

“Jeg har lidt blandet følelser omkring det, for jeg synes ikke bare kravene er lidt strenge, men også det er en vild pris, man skal betale, jeg har boet her i 12 år, jeg taler flydende dansk, jeg betaler min skat, og jeg har aldrig begået kriminalitet, jeg bidrager til samfundet på lige fod med mange andre “danskere”, men alligevel skal jeg betale for at blive en del af samfundet, derudover så er den prøve noget som de fleste dansker ikke kan svare på. Jeg har godt set at prøven er lavet om, og jeg har taget den og bestået den.
Men når det så er sagt, så forstår jeg godt, at der er krav til at få statsborgerskab, for der er rigtig mange udlændinge, som slet ikke bidrager til samfundet, men de vil have at man serverer alt for dem, og klager over de ikke har det røde pas, hvor jeg kan blive forarget, for sådan en som mig, som overholder alle regler, og giver tilbage til samfundet, men bliver behandlet anderledes, fordi der kommer nogen der sætter os alle i et dårlig lys, og desværre er der mange dansker, der bare generalisere, og vælger ikke at se individuelt på os, men sammenligner os alle.”

Desange bor i dag sammen med hendes danske kæreste og sin søn Noah, som er knap et år gammel, og som har dansk statsborgerskab – i og med at hans far er dansker.

___________________________________________________________________